ISO Nedir? ISO Belgesi Nasıl Alınır?
ISO nedir?
İşletmelerin sıklıkla kullandığı ISO kavramı ISO nedir? Bu başlık altında gerekli bilgileri bulabilirsiniz. ISO işletmeler için çok önemli bir kavramdır. Bu harfler İngilizce açılımından gelmektedir. ISO’nun İngilizce açılımı International Organization For Standardization olarak bilinmektedir. Bu kavramın Türkçe karşılı ise Uluslar arası Standardizasyon Kuruluşu’dur. Bu kavram bize pek bir şey ifade etmeyebilir. Çünkü aslında açılımından çok daha önemli bir kavramdır.
ISO kuruluşu 1947 yılına kadar dayanmaktadır. İlk kurulduğu sıralarda bir sivil toplum örgütü olarak kurulmuştur. Bu kadar köklü bir kuruluş olması 23000 kadar standardın sahibi olmasını sağlamıştır. İyi ama bu ISO ne işe yarar, amacı nedir? Gibi soruları merak ediyorsanız yazımızın devamına göz atabilirsiniz?
ISO’nun Amacı Nedir?
ISO ne demek sorusuna yukarıda yeterince cevaplar verdik. Ancak ISO kavramının amacı ve hedefleri de mutlaka bilinmesi gereken bir gerçektir. ISO’nun amacı nedir? Sorusu burada ayrıntılarıyla işlenmesi gereken bir konudur.
ISO’nun amacı temelde ürün güvenliği ve kalitesi üzerine kurulmuştur. Bu güvenlik durumunu özellikle oyuncak alanında ve ayakkabı alanında kullanmıştır. Buradan sonra ise hava fişek güvenliği ve birçok farklı özel alanlarda da hizmet vermeye başlamıştır. En önemli çalışmalarından biri ise Kurum ve kuruluşlarda gerekli kontrolleri sağlayarak ISO sertifikası vermesidir. Ayrıca 164 ülkede temsilcisi bulunmaktadır ve kurallarda değişiklik yapıldığında bu üye ülkelerle iletişime geçilir.
ISO endüstri alanında yeniliklere açık bir kuruluştur ve bu alandaki gelişmeleri tümüyle takip eder. Bu alanda yaşanan gelişmeler Standard açısından bir eksik oluşturuyorsa ihtiyaçlar dahilinde ISO düzenlenir. Aynı zamanda teknik komitelerle iş birliği içerisinde çalışan uzmanlar da ISO’ya dahildir. Bu komiteler arasında dişçilik, fotoğrafçılık, madencilik gibi alanlar bulunmaktadır. ISO’nun kolektif bir yapıda oluşu sayesinde uzmanlara ek olarak tüketici birlikleri de devletler de bu kuruluşa dahildir. Bu kadar düzenli çalışması gerçekçi bir yönü olduğunu ve güvenliğe fazlaca önem verdiğini göstermektedir.
ISO Belgesi Nedir?
ISO belgesi sıklıkla araştırılan konular arasındadır. ISO alanında bu kadar merak edilmesi çok önemli bir konu olduğunun göstergesidir. İşletme ve kuruluşları yakından ilgilendiren bu belge kalitenin bir göstergesidir. Yani işletmelerin veya kuruluşların ürünlerle olan durumu belli kontrollerden ve denetimlerden geçer. Eğer gerçek uygunluk sağlanmışsa ISO belgesi alınabilir.
Belgenin alınması ISO standartlarına uygunluğun sağlandığını gösterir. Bu sayede işletmeler başlarına buyruk hareket edemezler. Daha sistemli ve verimli olabilmek adına ISO kurumların denetlemesini yapmış olur. Resmi olarak aslında bir iş politikasıdır da denebilir. Bu belgeye sahip olan işletmeler usulüne uygun olarak üretim yaptığını kanıtlamaktadır. Bu durumda işletmenin güvenirliğini arttırmaktadır. Bu belgeyi almak isteyen işletmelerin gerekli evrak ve belgelerle birlikte ISO standart belgelendirme kuruluşuna başvurması gerekmektedir.
ISO Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler
ISO başvurusu yapmak isteyen işletme veya kuruluşlar aşağıdaki belgeleri tamamlamak durumundadır. İşte o belgeler:
- Vergi levhası
- Faaliyet gösterildiğine dair belge
- İmzaları gösteren sirküler
- Ticaret sicil gazetesi
- Başvuru formu
ISO Belgesi Almanın Önemi ve Faydaları
ISO belgesi almak işletmeleri birçok rakibin önüne geçirmektedir. Bunun yanında işletmelerin müşteri gözüyle üretilen ürünlere bakmasını sağlar. Bu da müşteri memnuniyetinin zamanla artışını sağlayarak daha büyük bir kazanç elde edilmesine neden olacaktır. Müşterilerin memnun kalabilmesi ne kadar kaliteli ürün ortaya çıkacağına da bağlıdır. Bu yüzden ürün kalitesini arttırmak da bu belgeyi almakla mümkün olacaktır. En verimli şekilde hizmetinizi ortaya koyabilmek için ISO belgesinin son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Yorum Yap